POSJETITE KURAN.BA
 
 

muslimani filipina

Kemal B. | Saff br/str. 46

Muslimani Filipina bili su iskušani i kolonizacijom koja je trajala cetiri stoljeca a pocela je Španskom okupacijom. Španci su tu ostali preko 300 godina. Poslije njih su došli Amerikanci i njihova kolonizacija trajala je oko 40 godiona.Nakon svih okupacija muslimani ovogpodrucja i dalje imaju probleme



Kaže Allah, dž.š.: "Vi cete siguno biti iskušani u imecima vašim i životima vašim, i slušacete doista mnoge uvrede od onih kojima je data knjiga prije vas, a i od mnogobožaca i ako budete izdržali i Allaha se bojali, pa tako treba da postupe oni koji su jakom voljom obdareni(Prijevod znacenja - Ali-Imran,186.). I rekao je Uzvišeni: "Allahu je prava vjera jedino-Islam a podvojili su se oni kojima je data knjiga baš onda kad im je došlo saznanje, i to iz medusobne zavisti. A sa onima koji u Allahove rijeci budu vjerovali Allah ce se brzo obracunati(Prijevod znacenja - Ali-Imran, 19.).

Krajem šestog hidžretskog stoljeca nur Islama obasjao je Filipine. Islam im je došao morem, preko muslimanskih trgovaca. Vremenom se taj nur raširio na ostrva Sulu zatim na Mindanao pa na Lanao na jugu Filipina.


Kolonizacija

Muslimani Filipina bili su iskušani i kolonizacijom koja je trajala cetiri stoljeca a pocela je Španskom okupacijom. Španci su tu ostali preko 300 godina. Poslije njih su došli Amerikanci i njihova kolonizacija trajala je oko 40 godiona. Od glavnih ciljeva kolonizacije je bila borba protiv Islama i istrebljenja muslimana ne birajuci sredstva da se to ostvari poput ubistava, otimanja zemlje, protjerivanja,pljacke otimacine paljenja kuca , mesdžida, škola Kur'ana... Kolonizator je od tamošnjeg naroda pokušao udaljiti cak i svaku pomisao na vjeru i islamsko ponašanje. Glavna preokupacija im je bila raširiti nered , siromaštvo i neznanje medu muslimanima tj. srušiti islamsko društvo Mroa.


Krajem prošlog vijeka, kao rezultat ratova kroz koje su prošli Filipini ugnjetavanja muslimana kao manjine u društvu se dešavaju cesta i sramna ubistva o kojima su mediji svo vrijeme šutjeli, a žrtve su bili muslimani. Zbog toga je osnovna Islamska stranka za oslobadanje Moroa kojoj je glavni cilj zaštita muslimana i njihovih prava. Aktivnosti su im se ogledale u osnivanju organizacija i ustanova svjetskog ranga, koja pomažu i bore sse za ljudska prava. Nema sumnje da je islamska stranka Moroa na celu sa šejhom Salamatom Hašimom do sada uradila mnogo posla i uložila veliki trud da tamošnji muslimani ostanu u kontaktu sa islamskim i drugim zemljama. Poslije razlaza ove stranke sa ljevicarsko-narodnom strankom Moroa na cijem celu je Nur Mejsuri vidjela se velika razlika izmedu islamske partije za oslobadanje Moroa, koja zastupa cisti islamski program radeci na oslobadanju Moroa i uspostavi ciste islamske vlasti i Mejsurijeve narodne stranke koja je za svoj program uzela laicisticko opredjeljenje. Iako su ciljevi tih dviju partija isti kad se tice borbe protiv zajednickog neprijatelja, ipak medu njima postoji razlika u akidi.

Skupina Ebu Sajaf


U samom vodstvu Nur Mejsurijeve partije došlo je do razilaženja osnivanjem drugih skupina. Jedna od tih skupina je i grupa"Ebu Sajaf" koja za sebe kaže da se njeni clanovi žrtvuju i žure u smrt bez straha. Njeno glavno uporište je na ostrvu Basilan. Grupa je osnovana iz dva osnovna razloiga:- Prvi je osveta vladi zbog izlaganja njihove oblasti ratnim dejstvima sedamdesetih godina, a drugi cilj bio je progon onih koji rade na pokrštenju. Zbog njihove velike aktivnostii programa koji su donijeli iz Evrope a cime žele iskorjeniti ili u potpunosti izmjeniti islamsku licnost.

Poslije smrti osnivaca grupe poznate po nadimku Ebu Sajaf, u radu pojedinih clanova pojavili su se veliki prijestupi i grupa je pošla raditi neke akcije koje nemaju ama baš nikakve osnove u Islamu kao što su uzimanje talaca, napad na civile i druge akcije kojima se samo povecava nered na zemlji. Na osnovu svega što ova grupa radi, mnogi tvrde da je ona prokomunisticka grupacija. Filipinska vlada je iskoristila njihove akcije za preuvelicavanje problema, predstavljajuci sve u medijima muslimane kao teroriste, zapošljavajuci time stanovnike Filipina i cijeloga svijeta brigom o taocima koje je uzela grupa Ebu Sajaf. A u isto vrijeme traže odriješene ruke da se obracunaju sa muslimanima, za šta je dobila potpunu slobodu i od vodecih svijetskih sila, tako da je sada u borbi protiv muslimanskih civila pocela upotrebljavati i borbene avione. Zbog takvog razvoja situacije muslimani su poceli da emigriraju iz zemlje ostavljajuci i ono malo zemlje i imetka što imaju i noseci sa sobom ono što mogu obuci i ponijeti.


Muslimanske izbjeglice sa južnih Filipina utocište i zaštitu pokušavaju naci u kafirskim organizacijama, koje koriste svaku priliku ovim siromašnim ljudima smještenim u školama i prihvatnim centrima, gdje nemaju ni dovoljno odjece da pokriju stidna mjesta pokvare islamski moral i akidu .

Strašna agresija


Mnogi muslimani i ne znaju da se naša braca na Filipinima ubijaju, muce, da im se ruše sela i pale kuce, da im sa napada na cast. Na njih su se okomili i pokušavaju zavladati njima najveci tlacitelji.

Muslimani Filipina izloženi su nepravednom i strašnom ratu kome je glavni cilj uništenje Islama i borba protiv islamske akide i tevhida kojeg nose mu'mini u svojim prsima. Do danas je ubijeno mnogo muslimana , najviše djece i staraca. Svijet jednostavno žmiri ili kao da ne vidi sve te strahote i ugrožavanja osnovnih ljudskih prava. Sve te strahote kroz koje prolaze dešavaju se samo zbog ispada jedne grupe koja uopšte ne predstavlja muslimane, a koja nedužne ljude uzima za taoce da se udovolji njihovim "zahtjevima"(?) Zbog te grupe vlada ubija žene i djecu tražeci da se oslobode taoci. Ovakav razvoj dogadaja jasno govori da je grupa Ebu Sajaf vladina grupa kojoj je naloženo da radi to što radi kako bi se nesmetano moglo nastaviti sa ubijanjem i progonom civila.


Onome ko prati dogadaje ovakva strategija je dobro prepoznatljiva i veoma uspješno se koristi i u mnogim drugim zemlljama.